Påskeæg maling

Pysanka er et påskeæg som er dekoreret med traditionelle symboler, som er lavet med voks og farver.

Ukrainsk pysanka har altid været og er stadig stærkt forbundet med religiøse traditioner og der er velsignelse af påskeæg til påske. Derfor var maling af påskeæg forbudt i Sovjetunionen. Denne folkekunst var fortrængt og skulle slettes fra folks hukommelse. I de centrale og østlige dele af Ukraine dette har nærmest ført til ødelæggelse af traditionen. I disse tider, hvor maling af påskeæg var under afvikling i Ukraine, fortsatte udviklingen i de ukrainske fællesskaber i Canada og USA. De ukrainske emigranter fik udgivet fotoalbums, frimærker med maling af påskeæg, og under denne aktive popularisering af påskeægsmaling blev amerikanerne af ikke ukrainsk afstamning også fanget af det. De forskellige regioner i Ukraine har deres egne mønstre og farver, hvilket giver en stor mangfoldighed i udtrykkene i de malede påskeæg. Gutsulshchyna har det teknisk sværeste mønstre. Denne region har meget detaljeret mønstre og linierne er meget tynde. I regionerne Kyiv, Ternopil og Transkarpatian er mønstrene er grovere og tag den største del af pysankas overflade.

Der er fire arter af påskeægsmaling: krapanka (maling med dråber), driapanka (man kradser mønstre på den malede overflade), krashanka (farvering) og pysnaka (voksmaling).

Krapanka er den simplest teknologi af alle. Man drypper voks på et æg, når det er afkølet så dypper man ægget i en farve. Så snart farven er tør, varmer man ægget og tørrer voksen. De lyse prikker forbliver på det farvede æg.

Driapanka er ret svært kunstart. Man maler ægget og kradser på den maling linier som tilsammen danner et billede. Dette er ret omhyggelig arbejde, fordi æggeskalen er ret skrøbelig.

Når man bruger teknikken farvering, i modsætning til andre måder at male påskeæg, benytter man ikke voks eller specialværktøj. Man dypper bare ægget i en farve. De mest populære produkter til at afgive farve er løgskal, som giver æggene dybt orange farve. Rødbeder bruger man til at få lyserød farve, blåbær-lyseblå; birkeblade, morgenfrue-gul, brændenælde-grøn, eg bark eller valnøddeskal-sort og kronblade fra den mørke stokrose-lilla farve.

Hvert år afholdes Pysankas festivaler i ukrainske byer og mestrer i denne kunstart underviser i maling og deler ud af deres erfaring. I centrum af byerne plejer man at udstille kæmpestore farvede æg.

Pysanka kunst er imponerende i sin originalitet. Så lad os fortsætte vores forfædres tusind år gamle traditioner og lad os ikke glemme, hvor rig på traditioner den ukrainsk kultur er.