PROJEKTER

Anerkendelse af hungersnød som folkemord på det ukrainske folk

25.11.2018

Holodomoren fra 1932-33

I årtier er emnet for Holodomor blevet tabueret. Mens det kommunistiske regime eksisterede, var det strengt forbudt at tale om hungersnød 1932-1933. Det var først den 28. november 2006, at Ukraines Verkhovna Rada vedtog en lov "Om Holodomor fra 1932-1933 i Ukraine", ifølge hvilken Holodomor blev anerkendt som folkemord på det ukrainske folk.

I henhold til ukrainsk lov anerkendes "den offentlige benægtelse af Holodomor fra 1932-1933 i Ukraine som en fornærmelse mod minderne om millioner af ofre for Holodomor, en ydmygelse af det ukrainske folks værdighed og er ulovligt."

Hvad er folkemord? Dette er bevidste handlinger, der helt eller delvis ødelægger bestemte grupper af befolkningen eller hele befolkningen på nationalt, etnisk, racemæssigt, racistisk, religiøst eller religiøst grundlag.

En af sponsorerne for folkedrabforskning såvel som medforfatterne til dens juridiske definition var Rafal Lemkin, der betragtede Holodomor som et klassisk eksempel på det sovjetiske folkemord, det længste og bredeste forsøg på at russificere og udrydde den ukrainske nation. Lemkin var ikke kun en af dem, der fortalte verden sandheden om det ukrainske folks tragedie og forbrydelserne fra det stalinistiske regime, men analyserede også folkedrabet på ukrainere i forbindelse med folkeretten. Især i 1953 i New York, under den 20-årsjubilæum for den store hungersnød, henvendte han sig til et tre tusindste publikum på Manhattan, hvor han talte om det sovjetiske folkemord i Ukraine. I november 2015 blev denne Lemkin-artikel føjet til den føderale liste over ekstremistisk litteratur i Rusland.

Anerkendelsen af Holodomor som folkedrab er handlingen for en bestemt politisk enhed, herunder hele staten, hvori det hedder, at Holodomor var en folkedrab, begået af det ukrainske folk begået af det stalinistiske regime.

Fra 2018 er Holodomor officielt blevet anerkendt som et folkedrab på det ukrainske folk i 18 lande og seks kirker.

 • Australien (2003/2008)
 • Vatikanstaten (2001/2003)
 • Georgien (2005)
 • Ecuador (2007)
 • Estland (1993)
 • Canada (2003/2008)
 • Colombia (2007)
 • Letland (2008)
 • Litauen (2005)
 • Mexico (2008)
 • Paraguay (2007)
 • Peru (2007)
 • Polen (2006)
 • Ungarn (2003)
 • Portugal (2017)
 • Ukraine (2006)
 • USA (2017)

Kilde: Wikipedia og Ukrinform

Ære ofrene for Holodomor for 85-års jubilæum. Danmark

I 2018 fandt festlighederne markeringen af ​​Holodomor-ofrene for 85 år ud i Ukraine og videre. Denne tragedie gik ikke upåagtet hen, også i Danmark. Under dagen for ukrainsk kultur blev der i samarbejde med den ukrainske kirke i Danmark i person af far Vasyl Tikhovich afholdt bøn for ofrene for Holodomor, hvoraf det største antal var børn. Det blev meget tematisk planlagt, at Svalgenes børn med lamper efter afslutningen af ​​bønnen, der ledsagede V. Vasyl til udstillingshallen, hvor udstillingen af ​​plakater blev grundlagt af Nationalmuseet for Holodomor Victims Memorial, arrangeret af Svalen med støtte fra den ukrainske ambassade lavet i form af malerier på lærredet. Udstillingen holdes i organisationens hænder og venter på de næste tematiske begivenheder.

Børn i ukrainske skoler for dagen på klassen kreativitet under sloganet "Vi husker" forberedte udstillinger fra glemme mig og ører. Glemme-mig-ikke symboliserer Holodomor. "Glem ikke" - det er, hvad denne blomst kaldes i de fleste lande i verden.

Ære ofrene for Holodomor for 85-års jubilæum. Ukraine

Den 1. september 2018 startede den internationale kampagne "Tænd et lys af hukommelse", initieret af verdens kongres for ukrainere, støttet af Ukraines udenrigsministerium, det ukrainske institut for national erindring og Nationalmuseet for Holodomor Victims Memorial, i 85 hjørner i Ukraines hovedstad. verden. Formålet med handlingen er at forene ukrainere over hele verden og udenlandske borgere med henblik på at minde om en af ​​de største forbrydelser i menneskehedens historie i det tyvende århundrede. Den offentlige begivenhed, der fortsatte dagligt i en anden by, i et andet land, sluttede i Kiev den 24. november 2018, Holodomor-dagen.

Samme dag, den 24. november, kaldte de for at huske de døde ukrainere og kl. 16.00 for at mindes ofrene for folkemordet på det ukrainske folk med et øjeblik af stilhed og deltage i den offentlige aktion "Tænd et lys" ved at tænde et lys på deres vindueskarmen.

Det ukrainske Institut for Nationalhukommelse indtil 85-års jubilæum lancerede en storskala informationskampagne, der omfattede åbningen af ​​udstillingen Ukraine 1932-1933. Mord på folkedrab ", der holder det internationale forum" Ukraine husker, verden anerkender! " inden for rammerne af informationskampagnen - Ung og sulten produktion med støtte fra Ministeriet for Informationspolitik og med deltagelse af det ukrainske Institut for Nationalhukommelse og Center for Befrielsesbevægelsesundersøgelser, oprettede videoer - social reklame, om tragedien for ukrainske børn i 1932-33.

En skrøbelig lille pige blandt et brødmark. Tåører til brystet. ”Er du ikke kold?” Spørger dagens peer dreng. "Nej Fordi du kom. Har du medbragt et æble til mig? Folk bringer altid æbler til mig, ”svarer pigen fortroligt. På få sekunder ligger dette æble midt i levende lys ved fødderne af en bronzepige med spikelets, et monument til alle de børn, der døde under Holodomor. "De venter på dig på denne dag" - videoforfattere opfordrede ukrainerne lørdag den 24. november til at komme til Holodomor-monumentene for at ære 85-årsdagen for folkedrabet.

Det var denne dag, den 24. november, under verdenscongressen for ukrainere, at en delegation fra Swallow deltog i begivenheden nær mindesmærket for ofrene for Holodomor i Kiev.

At ødelægge ukrainerne som nation er målet for arrangørerne af Holodomor. I sidste ende eliminerer sprog, kultur, historie alt det, der gjorde os unikke i denne verden. Derfor er omfanget af forbrydelsen så stor, det er derfor, millioner af mennesker dræbes.

De, der overlevede, var dem, der overlevede i 1932-1933. For de måtte glemme, hvem de var, hvem deres forfædre var, som måtte bevare deres efterkommere for verden. De måtte glemme, hvem og hvad der dræbte dem. Død og glemsel er målet for Stalin og hans medarbejdere over for ukrainere. Det er ikke nået. Ukrainerne overlevede og glemte det ikke. Vi findes og husker. Vi findes, fordi vi husker. Husk Holodomor ”

Kilde: Ukrainske Institut for Nationalhukommelse

Anerkendelsen af ​​Holodomor som folkedrab i Danmark

Swallow håber, at Danmark i den nærmeste fremtid vil være på listen over lande, der har erklæret Holodomor for at være folkemord på det ukrainske folk. I denne henseende gør medlemmerne af Swallow ved enhver lejlighed deres bedste for at nå målet.

Den 11. marts 2018, under en historiekonference i København, fandt et møde med Anne Applebaum, en amerikaner, en af ​​de førende populære historikere fra kommunisttiden, sted. Hun er professor ved London School of Economics, hvor hun hjælper med at lede et projekt om undersøgelse af forkert information og nutidig fortalervirksomhed, og hun er også en journalist, der nu skriver en ugentlig søjle for The Washington Post. Hun har skrevet nogle fascinerende og ekstremt læste bøger om Sovjet-Rusland, herunder Gulag: A History That won a Pulitzer Prize in Scientific Literature in 2004.

Bogen Red Holodomor: The Stalinist War in Ukraine blev udgivet på dansk i begyndelsen af ​​2018, lige før mødet med Enne. Bogen er skrevet på grundlag af skriftlige beviser, dokumenter og rapporter. Under samtalen lovede Enne at hjælpe alle, som hun havde brug for, så hun på baggrund af sin bog - dansk, kunne kontakte de relevante myndigheder. Det er en lang proces. Men smuldre til smuldre ...

Interessant faktum

I mere end tre år har National Holodomor Consciousness Bus kørt i Canada på de tragiske begivenheder i Ukraine i 1932-1933

Selv busens udseende har en informativ funktion og får folk til at dreje hovedet, og når de kommer ind og bliver bekendt med materialet, kan de fleste ikke indeholde deres tårer, siger arrangører af National Holodomor Information Tour.

Projektet skabtes gennem samarbejde mellem fire organisationer - det canadisk-ukrainske institut (projektets grundlægger), den ukrainske kongres i Canada, det ukrainsk-canadiske center for forskning og dokumenter, Holodomor Research Center og Education Consortium - og blev finansieret af statslige, provinsielle og private regeringer, skriver Day.

Det er et museum fra det 21. århundrede - usædvanligt moderne multimedieteknologier, kunstnerisk præsentation af historisk kendsgerning, individuel tilgang og dynamik. Noget at interessere sig og finde feedback fra en ung seer efterlader ham ikke ligeglad med historielektioner. I løbet af det første år deltager Holodomor Mobile Class i Ontario skoler, festivaler og community events. I de kommende år rejser han landet for at bringe ideen til mindst syv tusinde lyttere. Ifølge kampagneinitiatorer, gennem linsen fra Holodomor, vil turen fremme forståelse af virkningerne af had og diskrimination og understrege værdierne frihed, demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincippet.

Фотогалерея