Vyshytyj rushnyk er en maskot for det ukrainske folk

Vyshytyy rushnyk(broderet løberen) har ikke altid kun været en husholdningsartikel, men også ukrainernes hellige talisman.

Den var brugt i flere milepæle i livet : under fødsel, under bryllupsceremoni, under velkomst af gæster eller under afsked. Rushnyk har været meget populær i bønders ceremonier. Blandt andet under ceremonien “Obzhynky”, som også i dag markerer afslutningen af høsten i de ukrainske landsbyer, ukrainere kommer ud med friskbagt brød på den broderet løber for at møde landarbejderne med den.

Det er ikke tilfældigt man siger, “at brodere rushnyk betyder at brodere sin skæbne”. Derfor er bryllups rushnuk et integreret symbol i bryllupsceremonien.

Troen på at et broderet rushnyk kan beskytte mod det onde beviser dets brug ved afsked på en lange rejse. Når en søn skulle på en lang rejse, gav mor ham en broderet rushnyk for at beskytte ham mod ulykke.

I dag er der mange traditioner med produktion og brug af broderet rushnyk blandt ukrainere. De er forskellige i alle regioner af Ukraine. Men de har også en fælles karakteristika: en broderet rushnyk er en integreret del af det sociale liv hos ukrainerne også i dag.